Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Natalia Baer

Mari K. Niemi.
Persoona peliin! Tutkija Mari K. Niemi sanoo, että puolueet henkilöityvät yhä enemmän puheenjohtajiinsa. Natalia Baer

Persoona peliin! Tutkija Mari K. Niemi sanoo, että puolueet henkilöityvät yhä enemmän puheenjohtajiinsa.

Tulisiko Annista tai Villestä vihreiden oma Timo Soini?

20.2.2009 14.00

Jukka Vahti

Nykypoliitikon ei ole menestyäkseen pakko kertoa yksityiselämänsä iloja ja suruja, mutta omaa persoonaa pitää osata laittaa peliin, toteaa politiikan julkisuutta tutkiva Mari K. Niemi Turun yliopiston eduskuntatutkimuksen keskuksesta.

”En yhtään tuomitse sitä, että poliitikot ovat esillä erilaisessa julkisuudessa. Esimerkiksi arjen kautta voidaan tuoda esille arvoja ja valintoja”, Niemi toteaa.

Vaikka vihreiden puheenjohtajapeli ei vielä ole kunnolla käynnistynyt, mahdollisia ehdokkaita on silti voinut viime aikoina bongata muualtakin kuin Vihreän Langan sivuilta.

Vastikään uuden runoteoksen julkaissut Anni Sinnemäki esiintyi kirjan julkaisemisen aikoihin useammankin naistenlehden haastattelussa.

Tänään perjantaina Ville Niinistö puolestaan pohdiskeli työn ja perhe-elämän suhdetta Helsingin Sanomien Nyt-liitteessä.

Niinistö kertoo viikon päästä Turussa pidettävässä vihreiden puoluevaltuuskunnan kokouksessa, lähteekö hän puheenjohtajaehdokkaaksi.

Mari K. Niemen mukaan puolueet henkilöityvät yhä enemmän puheenjohtajiinsa. Heidän kauttaan suuri yleisö myös pyrkii hahmottamaan puoleiden väilisiä eroja.

”Puheenjohtaja on puolueensa käyntikortti. Useimpien ihmisten kontakti politiikkaan tapahtuu median kautta, ja julkisuudessa on yleensä juuri puolueen puheenjohtaja, johon puolueen ideologia tiivistyy.”

Pelkkä persoonallisuus ja näkyvyys ei kuitenkaan riitä, jos poliittinen sisältö puuttuu.

”Jos taas ajatellaan esimerkiksi demareita, niin siellä puheenjohtajaa valittaessa keskustelu pyöri hyvin pitkälti vain sen ympärillä että tarvitaan uudet kasvot. Se, että asiakeskustelu jäi silloin käymättä, on jopa vaikeuttanut uuden puheenjohtajan varsinaista työtä, varsinkin kun hän on sitten verkkosukkahousuineen ikään kuin jatkanut samalla linjalla.”

Niemi mainitsee perussuomalaisten Timo Soinin erinomaisena esimerkkinä mielikuvien ja julkisuuden hallinnasta.

Mutta jos Niinistö viikon päästä ilmoittautuu puheenjohtajakilpailuun, niin olisiko hänessä tai Anni Sinnemäessä ainesta vihreiden omaksi Timo Soiniksi?

”Olisi ehkä ainakin syytä olla. Ei se ole lainkaan pahitteeksi, että heti puheenjohtajan nähdessään ihmiselle herää ajatus siitä, mitä puolue edustaa ja mitä se ajaa. Sinnemäen ja Niinistön kohdalla tätä asiaa on kuitenkin vielä varhaista arvioida. Molemmissa on varmasti ainesta, mutta karisma syntyy usein myös vasta sitten, kun voi esiintyä puolueen puheenjohtajana.”

vihreät 
Viite