Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Oceana

Raportti.
Aitoa harvemmin. Amerikkalainen sushi on harvoin sitä mitä väitetään.Oceana

Aitoa harvemmin. Amerikkalainen sushi on harvoin sitä mitä väitetään.

Tutkitaanko seuraavaksi tonnikalaa? Suuri ruokahuijaus paljastui jälleen

25.2.2013 8.50

Lasse Leipola

Jopa kolmannes Yhdysvalloissa myytävästä kalasta myydän väärällä lajinimellä. Ympäristöjärjestö Oceana teki DNA-testit yli 1 200 näytteelle, jotka kerättiin 674 myyntipisteestä 21 eri osavaltiossa.

Järjestön tiedotteen mukaan kaikkein epäluotettavimmiksi paikoiksi osoittautuivat sushi-ravintolat, joissa jopa 74 prosenttia kalasta myytiin väärällä nimellä. Ravintoloissa väärennysprosentti oli 38 ja ruokakaupoissa 18.

Yleisimmin väärennettiin napsijoita (87 prosenttia väärennetty) ja tonnikalaa (59 prosenttia). Kaikkein väärennetyin oli punanapsija, jonka 120 näytteestä vain seisemän oli oikeasti punanapsijaa. Tonnikalaa väärennetään käärmemakrillilla ja napsijoita muun muassa ahvenilla.

Oceana kannustaa kuluttajia kyselemään kalan alkuperästä, epäilemään liian halpaa hintaa ja ostamaan kalaa kokonaisena aina kuin mahdollista.

ruoka  kalastus  tonnikala 




Viite