Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Vapo

Tuulivoimaa.
Kalat vs. ilmasto. Suomen luonnonsuojeluliitto pelkää, että merelle rakennetaan tuulivoimaa ilman kunnon selvityksiä. Vapo

Kalat vs. ilmasto. Suomen luonnonsuojeluliitto pelkää, että merelle rakennetaan tuulivoimaa ilman kunnon selvityksiä.

Tuulivoima ja luonnonsuojelu ajautuivat törmäyskurssille

24.8.2009 8.21

Lasse Leipola

Suomen rannikkovesistä on puhjennut riita. Metsähallitus on siirtämässä noin 100 000 hehtaaria nykyisin luontopalveluihin laskettuja merialueita liiketoimintakäyttöön Perämerellä, Pohjanmaalla, Satakunnassa ja Uudellamaalla.

Tällä valmistellaan tuulipuistojen rakentamista rannikoille.

Suomen luonnonsuojeluliitto pelkää, että arvokas meriluonto kärsii, jos tuulipuistoja rakennetaan ilman kunnollisia selvityksiä. Järjestön mukaan pelkkä ympäristövaikutusten arviointi ei riitä.

”YVAn ongelma on, että ne tehdään erikseen ja silloin jää kokonaisuus katsomatta”, sanoo puheenjohtaja Risto Sulkava.

Hän muistuttaa, että juuri matalikot ovat kaloille tärkeitä kutupaikkoja.

Metsähallituksen mukaan siirrossa on kyse jo hyväksytyn maakuntakaavan noudattamisesta.

”Metsähallitus voi toki esittää kaavaan oman näkemyksensä, mutta silloin, kun kaavasta päätetään, Metsähallitus ei ole mukana. Meitä koskee velvoite edistää ja toteuttaa maakuntakaavaa”, sanoo viestintäjohtaja Juha Mäkinen.

Metsähallituksessa kummastellaan myös, miksi Suomen luonnonsuojeluliitto ottaa näin kriittisen kannan toimeen, jolla valmistellaan tuulivoiman lisäämistä.

Suomen luonnonsuojeluliitto pelkää, että merialueiden hyödyntäminen ei jää pelkkään tuulivoimaan, vaan alueilla saatetaan myöhemmin aloittaa myös soran nostaminen merenpohjasta. Risto Sulkava arvioi, että kun tuulivoimalat on pystyssä, soranottoonkin annetaan lupa, jos joku sitä pyytää.

Sulkavan mukaan järjestö kannattaa tuulivoimaa, mutta sanoo, että tässä päätöksessä on kyse Metsähallituksen tulevaisuudesta.

Suomen luonnonsuojeluliiton huolen taustalla on Metsähallituksen yhtiöittäminen, joka tulee syyskuussa talouspoliittisen ministerivaliokunnan käsittelyyn.

Sulkava pelkää, että hallitus päättää yhteisten maiden käytöstä ilman kunnollista keskustelua.

”Tietävätkö suomalaiset kalastajat tai virkistyskäyttäjät, mikä heitä odottaa merellä?” Sulkava kysyy.

Metsähallituksessa muutosta odotetaan rauhallisena.

”Metsähallituksen toimiva johto odottaa valtio-omistajan linjausta, jonka mukaan toimitaan. Metsähallitukseen valtion metsien ja merialueiden hallinnoijana kohdistuu monenlaisia tarpeita, ja se on omistajan asia, mitä nistä painotetaan”, sanoo liiketoimintaportfolion johtaja Ilmo Kolehmainen.

Juttua on päivitetty klo 11.55. Jutussa käsiteltyjen merialueiden kokonaispinta-ala on 100 000 eikä 100 hehtaaria. Luku on väärin myös 21.8. ilmestyneessä paperiversiossa (VL 34/09).

tuulivoima  meri 
Viite