Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Analyysi

Näinkö vaaleissa käy? Vaalipiirikohtainen analyysi povaa vihreille vaalivoittoa

3.4.2019 13.19

Lasse Leipola

(Tästä jutusta on olemassa 11.4. päivitetty versio: Langan lopullinen vaalianalyysi: Luvassa vihreä vaalivoitto ja huima kisa kakkossijasta)

SDP ja vihreät ovat matkalla kohti vaalivoittoa. Vihreän Langan vaalipiirikohtainen analyysi povaa SDP:lle ja vihreille noin kymmentä lisäpaikkaa kummallekin. Analyysi perustuu mallinnukseen, joka nojaa valtakunnallisiin gallupeihin, ehdokasasetteluun sekä paikallisiin mielipidemittauksiin.

Vasemmisto kasvattaa analyysin perusteella paikkamääräänsä kolmella paikalla. Päättyvän vaalikauden loikkausten seurauksena syntyneet Liike Nyt ja Siniset voittaisivat vaaleissa yhden paikan kumpikin.

Analyysin perusteella SDP:stä tulee suurin puolue 45 paikalla, mikä on yksitoista paikkaa enemmän kuin 2015 vaaleissa. Kokoomus on kakkonen 34 paikalla ja keskusta kolmonen 33 paikalla. Perussuomalaiset on neljäs 31 paikalla ja vihreät viides 25 paikalla.

Vaalien suurimpia häviäjiä olisivat keskusta, joka menettäisi 16 paikkaa, ja perussuomalaiset, joka saisi seitsemän paikkaa vähemmän kuin 2015. Toisaalta perussuomalaisille arvioitu tulos on 14 eduskuntapaikkaa enemmän kuin mitä puolueella on ollut kesällä 2017 tapahtuneen hajoamisen jälkeen.


Vihreä Lanka
on syksystä lähtien julkaissut laskennallista mallinnusta siitä, miten valtakunnallinen gallupkannatus voisi heijastua paikkamääriin. Laskelman heikkous on ollut se, ettei se ole huomioinut millään tapaa ehdokasasettelua.

Nyt julkaistut vaalipiirikohtaiset analyysit korjaavat tämän puutteen. Laskelman antamia tuloksia on arvioitu ja tarpeen vaatiessa korjattu paikallisten mielipidemittausten ja ehdokasasettelun perusteella.

Analyysin perusteella tehdyt muutokset

  • Perussuomalaisten puheenjohtaja Jussi Halla-aho kerää Helsingistä oletettua suuremman potin puolueelleen. Sen seurauksena yksi paikka siirtyy vasemmistolta perussuomalaisille.

  • Sinisten kärkiehdokkaiden keskittyminen Uudenmaan vaalipiiriin tuo puolueelle sen ainoan eduskuntapaikan. Harry Harkimon henkilökohtainen kannatus riittää tuomaan Uudeltamaalta Liike Nytin ainoan eduskuntapaikan. Vihreän Langan laskelman perusteella nämä kaksi paikkaa ovat pois perussuomalisilta ja SDP:ltä.

  • Karjalaisen teettämän paikallisen mielipidemittauksen perusteella yksi paikka menee Savo-Karjalan vaalipiirissä vihreiden sijaan SDP:lle.

  • Kalevan teettämän paikallisen mielipidemittauksen perusteella perussuomalaiset saa Oulun vaalipiirissä kahden paikan sijaan neljä paikkaa. Langan malliin verrattuna paikat tulevat keskustalta ja vasemmistolta.

  • Lapin Kansan teettämän paikallisen mielipidemittauksen perusteella yksi paikka menee Lapin vaalipiirissä kokoomuksen sijaan perussuomalaisille.

  • Savon Sanomien teettämän paikallisen mielipidemittauksen perusteella yksi paikka menee Keski-Suomen vaalipiirissä vihreiden sijaan perussuomalaisille. 9.4. julkaistun HS-gallupin myötä myös Langan malli näyttää viimeisen paikan menevän perussuomalaisille.

  • Turun Sanomien teettämän paikallisen mielipidemittauksen perusteella yksi paikka menee Varsinais-Suomen vaalipiirissä kokoomuksen sijaan perussuomalaisten ja kristillisten vaaliliitolle.

Juttua on päivitetty 4.4. kello 11.55 korjaamalla arvioita Kalevan ja Lapin Kansan teettämien paikallisgallupien perusteella.

Juttua on päivitetty 6.4. kello 15.27 korjaamalla vertailut 2015 vaalitulokseen: SDP, keskustan ja perussuomalaisten vertailut olivat juttussa väärin.

Juttua on päivitetty 8.4. kello 21.44. Langan malliin nähden toisen pienpuolueille menevän paikan Uudellamaalla menettää perussuomalaiset eikä kokoomus.

Juttua on päivitetty 9.4. kelo 7.15 lisäämällä muutoksien listaan maininta HS-gallupin vaikutuksesta Keski-Suomen laskelmaan.

eduskuntavaalit  eduskuntavaalit19  ennuste  paikkamäärät  vaalipiirit  vaalit  Vihreät  analyysi  vaalipiirikohtainen  vaaliennuste 
Viite