Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Blogi

Kohti kriisinhallinta-armeijaa

11.5.2009

Jarkko Tontti

Käyttäjän Jarkko Tontti kuva
Kirjoittaja on kirjailija, joka oli joskus reservin vänrikki. Lisää Tontin blogikirjoituksia löydät täältä.

Nousukiidossa tärisevä miesliike on nostanut esille yleisen asevelvollisuuden syrjivyyden. Erinomaista. Miesasiamiesten edut käyvät yhteen naisasianaisten etujen kanssa. Nykyjärjestelmä paitsi syrjii miehiä, myös runtelee koko yhteiskuntaa.

Pekkaperussuomalainen imee intistä itseensä panssaroidun maskuliinisuuden mallin; itsenä ja lähimmäistensä vahingoksi.

Koko ikäluokan militarisointi ei ole vanhaa perua. Yleinen asevelvollisuus pantiin Suomessa täysimääräisesti toimeen vasta talvisodan jälkeen. Se oli kriisihetken pakkotilaratkaisu. Sitä ennen armeijaan huolittiin vain valikoitu osa ikäluokasta.

Nykyään kansanarmeijalle ei järkisyitä löydy. Puolustusvoimain komentaja Ari Puheloinen on tämän myöntänyt. Hän totesi, että näin asiat Suomessa hoidetaan, perusteluja ei tarvita. Kenraalikunnan pysähtyneistö sotii edellisen vuosituhannen sotia.

Nykymalli nojaa kansalliseen mytologiaan ja harmaahapsisten vanhusten lapsuuden peloille, jotka he ovat iskostaneet jälkeläisiinsä. Näillä uhkakuvilla ei ole todellisuuspohjaa 2000-luvun EU-Suomessa.

Ihannemaailmassa olisi vain poliisi, kansalaisten keskinäisiä kärhämiä hoiteleva viranomainen.

Tätä odoteltaessa resurssit on syytä suunnata sinne, missä ongelmat ovat. Tämä tarkoittaa osallistumista kansainvälisiin kriisinhallintaoperaatioihin siviili- ja sotilasosaamisella. Suomi ei ole saari. Se, mitä tapahtuu Afganistanissa tai Kongossa, vaikuttaa meihin, halusimme sitä tai emme.

Suomalaiset ovat ihmiskunnan vaurainta yläluokkaa. Velvollisuutemme on auttaa, kantaa vastuumme. Puolinaisesti varustetusta kansanarmeijasta tähän ei ole.

Sen tilalle on synnytettävä kyvykkäistä vapaaehtoisista ja palkatuista ammattilaisista  koostuva moderni kriisinhallinta-armeija. Pieni ja tehokas organisaatio, joka voidaan lähettää estämään ja jälkihoitamaan ihmisoikeuskatastrofeja minne tahansa maailmaan kolkkaan.

Tämän vastakohta on koko miessukupuolta ja osaa naisista raaistava yleinen asevelvollisuus.

Se on valtaisa rasitus koko yhteiskunnalle. Työelämään siirtyminen ja opiskelut viivästyvät. Kansanarmeija iskostaa tuhansien miesten tajuntaan sokean kurin ja väkivallan miehenäolemisen välttämättömänä osana. Hinta on kova, me kaikki maksamme sitä.

Viite