Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Analyysi

Vihreät nousee, mutta paikka on kaukana – analyysi Satakunnan vaalipiiristä ja paikkajaosta

3.4.2019 13.17

Vesa Sisättö

Satakunnan vaalipiiri on vihreille hyvin haastava. Vihreän Langan analyysi vaalipiiristä perustuu 11. huhtikuuta käytössä olleiden mielipidemittauksien pohjalta tehtyyn laskelmaan, eli Langan malliin, sekä vaalipiirin ehdokasasetteluun.

Edellisissä eduskuntavaaleissa perussuomalaiset oli Satakunnan suosituin puolue. Eduskuntapaikoissa päädyttiin kuitenkin tasajakoon, sillä perussuomalaiset, keskusta ja SDP saivat kukin vaalipiiristä kaksi kansanedustajaa. Kaksi muuta paikkaa menivät kokoomukselle ja vasemmistoliitolle.

Vihreän Langan laskentamallin mukaan SDP palaa Satakunnan suurimmaksi puolueeksi ja nappaa itselleen yhden paikan keskustalta. Kuntavaalien tulos tukee laskelmaa.

Perussuomalaisten vaalitulos on pitkälti Laura Huhtasaaren varassa. Hän vetänee toisenkin kansanedustajan perässään eduskuntaan.

Kokoomus ja vasemmistoliitto näyttävät kumpikin säilyttävän ainoan paikkansa. Kokoomus on Satakunnassa vaaliliitossa RKP:n ja sinisten kanssa, mutta kansanedustaja tullee kuitenkin kokoomuksesta.

Kuntavaalien tulos osoitti, että vihreiden kannatus on nousussa Satakunnan vaalipiirissä. Pienessä vaalipiirissä äänikynnys on kuitenkin korkea ja kansanedustajapaikkaan tarvitaan Satakunnassa noin yhdeksän prosentin kannatus. Se taitaa olla ainakin vielä tällä kertaa liikaa vihreille.

Langan analyysi paikkojen jakautumisesta on yhteneväinen Satakunnan Kansan maaliskuussa julkaiseman paikallisen mielipidemittauksen kanssa.

Kuka haravoi äänet?

Viime vaalien äänikuningatar oli SDP:n Kristiina Salonen. Seuraavina tulivat perussuomalaisten Laura Huhtasaari ja demarien Krista Kiuru. Kaikki kolme ovat ehdolla tälläkin kertaa.

Viime vaalien neljänneksi suurimman äänisaaliin kerännyt perussuomalaisten Ari Jalonen on tällä kertaa ehdolla kokoomuksen listoilla sitoutumattomana. Samanlaista äänisaalista hän tuskin kuitenkaan saa, sillä samalla listalla on peräti kolme kokoomuksen entistä kansanedustajaa: Anne Holmlund, Sampsa Kataja ja Jouni Lehtimäki.

Porilainen Anne Liinamaa on aiempien vaalien perusteella Satakunnan suosituin vihreä. Jos vihreät yltää eduskuntapaikkaan, on Liinamaa todennäköisin läpimenijä. Muita vihreitä ääni-imureita ovat porilaiset Minna Haavisto ja Laura Pullinen sekä raumalainen Marianna Hanni.

Juttuun lisätty 5.4. kello 9.43 maininta Satakunnan Kansan gallupista.

eduskuntavaalit19  eduskuntavaalit  vaalipiirit  vaalit  vaalipiirikohtainen  ennuste  vaaliennuste 
Viite