Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Blogi

Hui, toimittaja kysyy vaikeita!

Kunta päättää. Blogissa seurataan kuntavaaleihin liittyviä ilmiöitä, ihmisiä ja tapahtumia vaalipäivään 26.10. asti.

Kunta päättää. Blogissa seurataan kuntavaaleihin liittyviä ilmiöitä, ihmisiä ja tapahtumia vaalipäivään 26.10. asti.

15.10.2008

Jukka Vahti

Vihreiden puheenjohtaja Tarja Cronberg oli tiistaina veteraanihiillostaja Leif Salménin haastateltavana Helsingin Sanomien järjestämässä vaalitentissä.

Salmén on poliitikkojen kannalta siitä ikävä haastattelija, että hän haluaa ja ennen kaikkea osaa tuoda kunkin puolueen puheiden ja tekojen välillä ammottavan kuilun kaiken kansan kuultavaksi.

Vihreät ei tässä suhteessa eroa muista puolueista mitenkään. Puolue maksaa hintaa hallituksen kelkassa istumisesta. Eilen maksunaisena oli puheenjohtaja Cronberg, joka joutui monta kertaa myöntämään, että hallituksen päätökset eivät ole vastanneet vihreiden kainoja toiveita.

Salménin haastattelut ovat olleet ehkä mielenkiintoisinta politiikan journalismia pitkään aikaan.

Välillä hän tosin ampuu haulikolla, kuten syyttäessään vihreitä jotakuinkin kaikista maan sosiaalipalvelujen epäkohdista tai siitä, että "joka niemeen ja notkelmaan nousee uraanikaivos tai ydinvoimala".

Haastattelijan kärjistykset jättävät tarkoituksella tilaa tentattavalle kyseenalaistaa koko kysymyksenasettelu tai ainakin ohjata keskustelua haluamaansa suuntaan.

Olen nähnyt tähän mennessä kolme Hesarin vaalitenttiä. Perussuomalaisten Timo Soini, kristillisdemokraattien Päivi Räsänen ja eilen Tarja Cronberg eivät juuri onnistuneet vastaamaan Salménin haasteeseen. Kaikki kolme vaikuttivat jokseenkin hämmentyneiltä kohtaamistaan kärjekkäistä syytöksistä.

Poliitikkojen yllättyneisyys kertoo paitsi poliitikoista, myös Suomen poliittisesta journalismista. Me toimittajat kohtelemme poliitikkoja yleensä silkkihansikkain.  

Sekä toimittajilla että muilla äänestäjillä olisi vielä puolitoista viikkoa aikaa kysyä kuntavaaliehdokkailta myös niitä vaikeita kysymyksiä.

Lisää kuntavaaliblogitekstejä löydät täältä. Käy katsomassa myös Vihreän Langan kuntavaalisivut.

Viite