Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Emilia Pippola

Luomupotut.
Kelpaa! Eduskunta ilmaisi tukensa lähi- ja luomuruualle.Emilia Pippola

Kelpaa! Eduskunta ilmaisi tukensa lähi- ja luomuruualle.

Eduskunta lauloi ylistyslaulua lähiruualle

20.10.2010 15.18

Lasse Leipola

Eduskunta asettui yksimielisesti kotimaisen lähiruuan taakse, kun se tänään keskiviikkona käsitteli valtioneuvoston ruokapoliittista selontekoa.

”Se, mitä syömme kotona, työpaikoilla ja kouluissa on elintärkeää kotimaisille ja erityisesti paikallisille tuottajille ja yrittäjille. Lähi- ja luomuruoan markkinoille pääsy on kuitenkin vielä hankalaa. Monet kuluttajat ovat itse perustaneet lähiruokapiirejä, mikä kertoo, ettei kauppa ole ollut asiassa tarpeeksi aktiivinen”, sanoi kansanedustaja Lenita Toivakka kokoomuksen ryhmäpuheenvuorossa.

Niin luomun kuin lähiruuankin edistämisessä pidettiin tärkeänä, että niiden suosiminen julkisissa hankinnoissa helpottuu. Lisäksi monissa puheenvuoroissa korostettiin kotimaisen ruokatuotannon merkitystä huoltovarmuudelle.

Ryhmäpuheenvuoroissa sanottu

”Maassamme on Euroopan vaikeimmat viljelyolosuhteet ja alhaisimmat tuottajahinnat, mutta kalleimmat kuluttajahinnat. Asetelma on vääristynyt. Elintarvikeketjun on oltava pellolta kauppaan sellainen, että kaikki pärjäävät ja saavat työstään asianmukaisen palkan.”

Pekka Vilkuna (kesk)

”Kokoomuksen eduskuntaryhmä on erittäin tyytyväinen, että selonteko nostaa esille lähi- ja luomuruoan edistämisen. Julkisen sektorin hankintaosaaminen on edellytys sille, että kilpailutuksessa oikeasti otetaan muitakin kriteereitä huomioon kuin hinta.”

Lenita Toivakka (kok)

”Lähiruoka kärsii kuitenkin nyt julkisissa hankinnoissa hintapainotteisista hankintaprosesseista. Siksi julkisen sektorin hankintaprosesseja täytyy kehittää. Syömällä lähiruokaa, tuemme samalla ruoan huoltovarmuutta.”

Raimo Piirainen (sd)

”Verotuksella voidaan ohjata kulutusvalintoja terveellisempään ja ympäristöystävällisempään suuntaan. Luomuruoan sekä hedelmien, kasvisten ja marjojen arvonlisävero tulisi laskea 9 prosenttiin. Jos muutos halutaan tehdä valtiontalouden kannalta kustannusneutraalisti, on mahdollista samalla nostaa muiden elintarvikkeiden arvonlisäveroa.”

Johanna Karimäki (vihr)

”Lähiruoan käytön lisääminen laajemmin yhteiskunnassamme auttaisi meitä myös vähentämään ruokatuotteiden hiilijalanjälkeä ja lisäämään monipuolisempaa valikoimaa kuluttajille. Lähiruoan käyttö ja oman maatalouden tukeminen parantaa myös huoltovarmuuttamme.”

Leena Rauhala (kd)

”Yleisesti voidaan todeta, että suomalaiset ovat nykyään etääntyneet kauas perinteisestä ruokakulttuuristaan. Tämä näkyy erityisen hyvin kaupunkien ruokaravintolakulttuurin muuttumisessa. On intialaista, kiinalaista ja turkkilaista ravintolaa, jotka tarjoavat pitsaa, kebabia tai kanaa eri muodoissa. Suomalainen ruokaravintola perunamuuseineen ja karjalanpaisteineen on todellinen harvinaisuus.”

Pentti Oinonen (ps)

ruoka  luomu  lähiruoka 
Viite