Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Uraanituotantoa hamuava Talvivaara kuusinkertaistaa ydinvoimaomistuksensa

15.3.2012 10.03

Sammeli Heikkinen

Kaivosyhtiö Talvivaara on kasvattamassa omistusosuutensa Fennovoimasta kuusinkertaiseksi. Näin kaivosyhtiön osuus Fennovoiman Pyhäjoelle suunnitellun ydinvoimalan tuotannosta nousee 10 megawatista 60:een megawattiin.

Talvivaaran mukaan Sotkamon kaivos nielee nykytuotannolla noin 45 megawattia sähköä. Jos kaavaillut tuotannonlaajennukset onnistuvat, sähköntarve moninkertaistuu.

Kaivosyhtiö ostaa energiaosuudet Jyväskylän Energialta, Herrfors Oy:ltä ja Ålands Elandelslagilta. Jyväskylän Energian osuus vastaa noin 20 megawattia ja Herrforsin ja Ålands Elandelslagin osuus 30 megawattia.

Mikään yhtiöistä ei ole omistanut Fennovoimaa suoraan, vaan Talvivaara omistaa osuuksia Majakka Voima Oy:sta. Herrfors ja Ålands Elandelslag taas omistavat osuuksia Katternö Kärnkraft Oy:sta. Fennovoiman moniportaisessa omistajasysteemissä Majakka Voima ja Katternö Kärnkraft taas omistavat osuuksia Voimaosakeyhtiö SF:stä, joka vuorostaan omistaa 66 prosenttia itse Fennovoimasta.

Kauppojen myötä Jyväskylän Energia, Herrfors ja Ålands Elandelslag luopuvat kokonaan osuudestaan Fennovoiman ydinvoimahankkeeseen.

Talvivaara haluaa itse aloittaa uraanintuotannon Sotkamon nikkelikaivoksella. Hankkeelle on valtioneuvoston suostumus, muttei ympäristölupaa.

Fennovoiman toimintaidea on se, että jos ydinvoimalahanke toteutuu, yhtiön osakasyhtiöt saavat sen tuottamaa sähköä omakustannehintaan.

ydinvoima  uraani  talvivaara 
Viite