Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019


3.11.2011

Presidentti Barack Obama on saanut presidenttinä aikaan muutakin kuin terveydenhuoltouudistuksen, ainakin lastenkirjan.

28.10.2011

<p>Hugleikur Dagssonin räävittömistä sarjakuvista ollaan ilmeisesti vähitellen tekemässä Fingerporin kaltaista brändiä. Nyt markkinoille on tuotu muun muassa pelikortit ja kalenteri.</p>

28.10.2011

<p>Mafia Export on samaan aikaan sekä erinomaisen kiinnostava että ärsyttävän onneton kirja. Se on kiinnostava siksi, että se kuvaa varsin kattavasti sitä, miten italialainen mafia on levittäytynyt ympäri maailman.</p>

26.10.2011

<p>Menneisyyden maisema ei petä. Alunperin vuonna 1991 julkaistun kirjan tyyli ei ole kuitenkaan yhtä kypsää kuin myöhemmin.</p>

30.9.2011

<p>Menestyskirjailijoiden luottomies ja kustannusguru Harri Haanpää jää eläkkeelle vastalauseena WSOY:n kehnolle kustannuspolitiikalle.</p>

29.9.2011

<p>Tänä syksynä teattereissa pyörii kolme huippusuosittuihin tuoreisiin kirjoihin perustuvaa elokuvaa. Tuotantoyhtiöt käyvät bestsellerien elokuvaoikeuksista veristä taistelua.</p>

29.9.2011

<p>Smithin kirja on niin erinomainen yleisesitys maailman tilasta, että sitä toivoisi luettavan kaikkialla – peruskoulusta eduskuntaan.</p>

29.9.2011

Kari Hotakaisesta on vanhemmiten tullut vakavikko. Uutuuskirja Jumalan sana jatkaa samalla tylyllä yhteiskuntakriittisellä linjalla kuin edellinen mestariteos Ihmisen osa.

29.9.2011

Risto Isomäen tuore ekotrilleri Con rit on tuttua, mutta entistäkin parempaa Isomäki-laatua: kiinnostavaa luonnontietoa, pinnallisia ihmissuhteita, henkeäsalpaavia tilanteita, kaameita ja tosia ympäristöongelmia.

29.9.2011

Hiljaiset päivät Nigellan kanssa on taattua Erlend Loeta: dialogi on täynnä nasevia iskulauseita, lauseet ovat lyhyitä ja teksti hilpeydessä mustanpuhuvaa.

2.9.2011

<p>Politiikan on oltava yksinkertaista ollakseen tehokasta, mutta hyvä kirjallisuus ei voi olla yksinkertaista. Näin sanoo kotimaisen kirjasyksyn merkittävimmän käännöskirjan kirjoittanut Jonathan Franzen.</p>

2.9.2011

<p>Kielteisen turvapaikkapäätöksen saanut venäläinen Tanya jää poikansa kanssa asumaan Belgiaan laittomana siirtolaisena. Poliisi saa heidät kuitenkin kiinni, kun he puhuvat bussipysäkillä keskenään venäjää.</p>

2.9.2011

Meri on niin valtava tutkimuskohde, ettei tiede pysty käsittelemään siitä kuin pienen pisaran. Aranda-dokumentti kuvaa merentutkijoita tämän musertavan tosiasian edessä.

2.9.2011

<p>Irlannin luoteisrannikolla on käyty jo vuosien ajan kiivasta taistelua. Vastakkain ovat energiayhtiö Shell ja paikalliset asukkaat.</p>

2.9.2011

Vuodesta 2004 kaltereiden takana istunut venäläinen liikemies Mihail Hodorkovski on innoittanut saksalaisen ohjaajan Cyril Tuschi tekemään klassisen takaa-ajodokumentin.

26.8.2011

Jos pitäisi kuvitella täydellinen vastakohta Michael Bayn tekemille viihdepläjäyksille olisi Terence Malickin The Tree of Life aika lähellä sitä.

26.8.2011

<p>The Drop kuuluu siihen joukkoon kirjoja, joissa ärsyttävän pienellä koukulla imetään lukija niin syvälle, ettei jäljelle jää muuta tietä kuin kahlata kirjan läpi loppuun.</p>

26.8.2011

<p>Win win on amerikkalaista elokuvaa parhaimmillaan: aito, maanläheinen ja koskettava. Sen suurin heikkous on se, että se tuo väistämättä mieleen kaksi vuotta sitten ilmestyneen elokuvan Elämä pelissä.</p>

23.6.2011

<p>Vihreä Lanka kokosi kesän kiinnostavimman riippumattokirjaston – ja suosittelee kaupan päälle vielä kirjoihin sopivat kyytipojat. Helan går ja hyvää kesää!</p>

17.6.2011

<p>Finlandia-palkitun Hannu Väisäsen kirjat eivät ole ikinä tarttuneet kirjastosta mukaani, eivät edes palkintobuustauksen jälkimainingeissa. Mutta tämä Apupata, ai että!</p>

17.6.2011

<p>Tuore ruokakirja Kausiruokaa herkuttelijoille ja ilmastonystäville on tarkoitettu kaikille: jollei joku voi lukea itseään ilmastonystäväksi, melko varmasti herkuttelijaksi sentään.</p>

10.6.2011

<p>Niin että mistä maailmankuulu kirjailija Haruki Murakami puhuu, kun hän puhuu juoksemisesta vastikään suomennetussa kirjassaan Mistä puhun, kun puhun juoksemisesta?</p>

10.6.2011

<p>Valtaosa nuorista esseisteistä on ollut miehiä, mutta onneksi helsinkiläinen toimittaja ja kirjailija Anu Silfverberg korjaa vääristynyttä sukupuolijakaumaa.</p>

27.5.2011

Mustien vuorten varjossa alkaa vauhdikkaasti Romanian diktaattorin Nicolae Ceausescun teloituksella, jota kirjan päähenkilö, reportteri Rakel Aho seuraa.

27.5.2011

Tanskalaisohjaaja Lars von Trier jatkaa Melancholiassa depressionsa käsittelyä. Siinä missä edellinen elokuva Antikristus kuvasi paniikkia ja ahdistusta, Melancholia keskittyy kertomaan lamaantumisesta ja toimintakyvyn katoamisesta.

20.5.2011

Marc-Antoine Mathieun sarjakuva Jumala itse alkaa väestölaskennasta. Paikalle saapuu mies, joka ilmoittaa olevansa Jumala. Kun tämä on sitten muutamalla ihmeteolla todistanut henkilöllisyytensä, on mediamylläkkä valmis.

20.5.2011

Tietokirjojen lukeminen ei ole koskaan ollut näin hauskaa! Al Goren Our Choice toimii e-kirjana paljon paremmin kuin paperilla.

6.5.2011

<p>Triathlonia harrastava ulkoministeri taitaa jäädä kakkoseksi, kun jo puoli vuosisataa sitten maamme hallitukseen lukeutui meditoiva ja pasifismin nimiin vannova puolustusministeri.</p>

6.5.2011

Tiedetoimittaja Marko Hamilo on jo vuosia johdonmukaisesti ja ansiokkaasti puhkonut uskomuksiin perustuvia kuplia. Nyt hän kirjoittaa Suomea vaivaavasta psykologisesta lukutaidottomuudesta.

21.4.2011

Tyttöministeri kertoo ruotsinopettajasta Iiris Luodosta, joka puolivahingossa päätyy eduskuntavaalien äänikuningattareksi. Perinteiset arvot -puolue päättää nostaa Luodon nukkeministerikseen, kun tämä auto-onnettomuudessa ansiokkaasti toimittuaan nousee iltapäivälehtien lööppeihin.

21.4.2011

Tanskalaisen sisarusparin esikoisteos Saastat on erikoinen dekkari. Sen alussa on murha, mutta jutun koukku ei ole siinä kuka sen teki. Se selviää nimittäin heti kirjan alussa: kyse on pedofiileja tappavista kansalaisista.

18.3.2011

Joskus yksi oivallus riittää pitkälle. John Verdonin kirjassa Numeropeli se riittää lähes kuudensadan sivun verran.

18.3.2011

Myönnän olevani elämäntapaoppaiden ystävä, mutta viime aikoina on mennyt jo ähkyn puolelle. Kuinka monta kirjaa ylipäätään voi kirjoittaa downshiftaamisesta?

11.3.2011

Pekka Mannisen romaani Peili heijastaa lukijalle Kokkolan sen suurimpien juhlien, Venetsialaisten, aikaan. Kirjan päähenkilö on uskovainen Mirjam, joka ajautuu suhteisiin vääränlaisten miesten kanssa ja pettymysten myötä päättää erakoitua autiolle Trullögrundetin saarelle.

11.3.2011

Susanna Alakosken Sikalat-kirjaan perustuvalla Svinalängorna-elokuvan nimellä on käsittämätön suomennos. Elokuva nimittäin kertoo siitä, mitä tapahtuu, kun sovintoa ei ole tehty.

4.3.2011

Kalapuikot lentelevät Kansallisteatterin suurella näyttämöllä, kun Palmian ryytynyt moniosaaja tuo ruokaa koululaisille, jotka puolestaan haistattelevat räävittömästi opettajilleen. Muun muassa tätä on Täällä Pohjantähden alla 2011.

25.2.2011

Pauliina Suden viime syksynä ilmestyneen Nostalgia-kirjan voisi sisällyttää pakollisena lukemistona kaikkien toimittajaksi haikailevien opintoihin. Sen verran tarkkasilmäisesti ja kyynisesti hän kuvailee kotimaisen mediakentän muutoksia 2000-luvulla.

25.2.2011

Siri Hustvedt on kirjailija, josta ikään kuin pitäisi tykätä. Hän on catchannut ihanan Paul Austerin ja kirjoittaa proosateoksia, joissa amerikkalaiset älyköt kriiseilevät.

25.2.2011

Taas on tehty netin ja copy-pasten avulla helposti kirjanen, joka myynee ihan kivasti. Onhan opus sopivan hintainen, ajankohtainen ja hauskanoloinen vaikka lahjaksi.

25.2.2011

Jos lisäaineet huolestuttavat, on Bill Stathamin uusittu Hyvä paha lisäaine oiva opas lisäaineviidakkoon. Tutkija ja homeopaatti Statham on koonnut kirjaan yli 300 ruuissa käytettävää lisäainetta ja yli 900 yleisintä kosmetiikka- ja hygieniatuotteiden lisäainetta.

18.2.2011

Absurdiuden kliimaksi. Sellainen on saavutettu Ursula Karvenin kirjassa, jossa annetaan pikaohjeita tehojoogaan. Ajatus on, että pienilläkin pysähtymisillä ja harjoituksilla olo kohenee.

11.2.2011

Räävitön sarjakuva on oma taiteenlajinsa. Eräs sen huippua – tai pohjaa, riippuen siitä mitä mieltä on törkeyksistä – edustaa amerikkalaisen Tony Millionairen Maakies. Sarjakuvassa seikkailevat alkoholisoituneet lintu ja apina, Naukkunaakka ja Gabby-setä.

11.2.2011

On aina ilahduttavaa huomata, että suomalainen viinikirjallisuus ei rajoitu muutamaan keskenään kilpailevaan Alkon viinit listaavaan vuosikirjaan.

4.2.2011

Helsingin Sanomien kulttuuritoimittajan Vesa Sirénin lähes tuhatsivuinen järkäle Suomalaiset kapellimestarit – Sibeliuksesta Saloseen, Kajanuksesta Franckiin on monella tavalla poikkeuksellisen hieno tietokirja.

4.2.2011

Miten suuri osa elämässä koetusta hyvän olon tunteesta tai katkeruudesta ja kateudesta on ihan omaa tekoa? Sitä panee miettimään brittiohjaaja Mike Leighin uusin elokuva Vuosi elämästä.

4.2.2011

Ohjaaja Danny Boyle ei tyydy tuttuun ja turvalliseen lajityyppiin vaan uskaltaa aina tarttua uuteen. Ja olipa kyse sitten zombeista, Intian slummeista tai aurinkoon matkaavasta retkikunnasta, tulos on laadukas.

28.1.2011

Tässä oiva kirjavinkki historiaintoisille vihreille: Veli-Pekka Lehtola on kirjoittanut presidentti K. J. Ståhlbergin kuuluisasta kyydityksestä Joensuuhun.

17.12.2010

Suomentajat ovat näkymätön ja alipalkattu ammattiryhmä. Ilman heitä aattoiltamme olisi kovin ankea.

Sivut


Viite