Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Lasse Leipola

Mikael Fogelholm ja Anni Sinnemäki kokkaavat.
Vihreiden keittiö. Puheenjohtaja Anni Sinnemäki ja työryhmän puheenjohtaja Mikael Fogelholm kokkaavat.Lasse Leipola

Vihreiden keittiö. Puheenjohtaja Anni Sinnemäki ja työryhmän puheenjohtaja Mikael Fogelholm kokkaavat.

Vihreät haluavat luomulle verohelpotuksia

12.10.2010 15.00

Lasse Leipola

Vihreät esittävät kasvisten, hedelmien, marjojen sekä luomutuotteiden arvonlisäverotusta laskettaisiin yhdeksään prosenttiin.

Tänään tiistaina esitellyn ruokapoliittisen linjauksen tärkeimpiä avainsanoja ovat luomu ja lähiruoka. Kasviksien käyttöä halutaan lisätä, mutta eläintuotteillakin on oma osansa.

”Monesta näkökulmasta vegaaninen ruokavalio on hyvä. Se on kuitenkin erittäin vaativa vaihtoehto eikä sen vuoksi ole ajateltavissa kaikille. Tärkeämpää on, että enemmistö muuttaa käsityksiään esimerkiksi siten, että lihasta tulee vähän juhlavampi vaihtoehto ja arkena syödään enemmän kasviksia”, puheenjohtaja Anni Sinnemäki sanoo.

Kuluttajia halutaan myös informoida paremmin tuotteiden taustoista ja sisällöistä muun muassa pakkausmerkintöjä kehittämällä.

Ruokapoliittisten linjausten valmistelua johtanut Mikael Fogelholm sanoi, että linjaukset tehtiin ekologisista ja eettisistä lähtökohdista terveyttä unohtamatta. Hän korosti, että kyseessä eivät ole suositukset, sillä niiden tekeminen kuuluu asiantuntijoille.

Geenimuunneltuun ruokaan linjauksessa ei oteta jyrkkää kantaa. Suurimpana ongelmana pidetään gmo-tuotantoon liittyviä patentteja, joiden purkamista vihreät pitävät ehtona geenimuuntelun sallimiselle.

Fogelholmin mukaan gmo-tuotannolle ei sinänsä nähdä estettä, mutta sen todetaan sopivan huonosti luomutuotantoon, jossa se on ehdottomasti kielletty.

”Jos se sallittaisiin, gmo sopisi hyvin luomuun. Voitaisiin kehittää luomutuotantoon sopivia lajikkeita”, Fogelholm sanoo.

Keskustelu suomalaisesta ruuasta jatkuu torstaina, kun hallituksen ruokapoliittinen selonteko annetaan eduskunnalle.

vihreät  ruoka  luomu  kasvisruoka  lähiruoka 


Lisää aiheesta:Viite