Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

”Kiitettävä linjaus työväenpuolueelta”

12.1.2007 5.40

Lauri Myllyvirta

Lauri Myllyvirran kuva Parasta Vasemmistoliiton ohjelmassa on ympäristöteeman läpileikkaavuus. Esimerkiksi työllisyyttä käsiteltäessä todetaan, että ”Työpaikkoja ei pidä luoda ympäristön kustannuksella”. Kiitettävä linjaus työväenpuolueelta.

Ympäristöverotuksen osalta tekstit ovat edistyksellisiä, vaikkakin kansanedustajia löytyy sähkön hinnannousun ruikuttajista Annika Lapintien ja Pentti Tiusasen kaltaisiin ekologisen verouudistuksen kannattajiin. Ylipäänsä ympäristönsuojelu leikkaa paljon paremmin läpi politiikkaohjelmien kuin eduskuntaryhmän.

Vasemmistoliiton ohjelmassa on myös realistinen näkemys siitä, miten suuret kehitysmaat voivat osallistua ilmastonsuojeluun nykyistä enemmän. Samaa ei voi sanoa useimmista puolueista, jotka populistisesti vaativat ”kaikkia maita mukaan”.

Kauppasanktioiden vaatiminen maille, jotka yrittävät hankkia epäreilua kilpailuetua luistamalla päästövähennyksistä on erinomainen ja tarpeellinen avaus. Tosin eräiltä kansanedustajilta on kuultu vähemmän realistisia puheenvuoroja, joissa halutaan Intialle ja Suomelle samanlaiset tavoitteet ennen kuin Suomi voi sitoutua uusiin toimiin.

Kiistoissa Etelä-Suomen ja Ylä-Lapin metsien suojelusta vasemmistoliitto on ollut valitettavan hiljaa, paitsi silloin kun osa kansanedustajista on vastustanut jo tehtyjä pieniäkin suojelupäätöksiä.

Lauri Myllyvirta on Greenpeacen energiakampanjatyöntekijä. Häntä haastatteli Jussi Laitinen.
Viite