Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

”Enestamia ei edes mainita”

12.1.2007 5.37

Riitta Savikko

Riitta Savikon kuva Minusta RKP:n ympäristöpolitiikasta kertoo paljon se, että luetellessaan konkreettisia aikaansaannoksia, puoluetoimisto mainitsee meppi Laxin äänestyskäyttäytymisen. Ympäristöministeri Jan-Erik Enestamia ei mainita. No, edes puoluetoimisto ei taida keksiä ministeristä paljon sanottavaa.

Puolue keskittyy Itämereen niin täysillä, että muut ympäristöasiat tuntuvat hukkuvan öljyntorjunnan ja jätevesien jalkoihin. Iloista RKP:n toimissa on, että ensi vaalikaudella teemoiksi nousevat Itämeren lisäksi ekologinen verouudistus, uusiutuvat ja ympäristöteknologia. Tosin ekologisessa verouudistuksessa on nurinkurinen lähtökohta, eli ympäristöystävällisten vaihtoehtojen kuten uusien autojen verottaminen nykyistä lievemmin. Mieleen tulee Attacin slogan: lisää veroja!

Puolueohjelmasta löytyy aurinkoisiakin kohtia, muun muassa arvostusta ympäristökasvatukselle ja pohdintaa eläinten hyvinvoinnista. Toisaalta puolueohjelman toive, että uudet tutkimuslöydöt mahdollistaisivat luonnonvarojen kestävän käytön, kertoo rajattomasta teknologiauskosta.

RKP mainitsee puolueohjelmassaan yleisellä tasolla energiatehokkuuden ja ilmastonmuutoksen torjumisen. Silti se ei esimerkiksi tue Kiotoa tai määrällisiä päästövähennystavoitteita tai tarjoa muuta tarttumapintaa. Puolueohjelma määrittelee ekologisesti kestävien kulutus- ja tuotantotapojen rakentamisen haasteeksi – vaaliohjelma taas tarjoaa harhaanvieväksi oikotieksi jätevuorten polttamisen.

Riitta Savikko on Maan Ystävät ry:n puheenjohtaja. Häntä haastatteli Jussi Laitinen.
Viite