Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

”Ei riitä edes Kioton toteuttamiseen”

12.1.2007 5.46

Lauri Myllyvirta

Lauri Myllyvirran kuva

Kokoomuksella ei tunnu olevan tavoitteita päästöjen vähentämiseksi – ainoastaan päästöjen kasvun pysäyttäminen mainitaan sivulauseessa, mutta sehän ei riitä edes Kioton sopimuksen toteuttamiseen. Samaan aikaan puolue kritisoi hallitusta lyhytnäköisyydestä. Energia- ja ilmastokannanotossa on paljon konkreettisempia toimia päästäjien suojelemiseen päästöjen kustannuksilta kuin päästövähennyksiin kannustamiseen.

Uusiutuvan energian edistämiseen ei mainita yhtään tavoitetta ja keinotkin ovat vähissä. Valopilkkuna ovat kotimaiset liikenteen biopolttoaineet. Hiili- ja ydinvoimalobbareilta on kai kuultu että ”tuulivoimasta ei ole merkittävään osaan sähköntuotannosta”. Tanskan 20 prosenttia ei kai sitten ole merkittävä osuus, mistä muuten seuraa myös että ydinvoima ei ole Suomessa merkittävä. Sen sijaan 0,4 % Suomen sähköstä tuottamaan kykenevä Vuotoksen allas olisi kokoomuksen mielestä merkittävä.

Kokoomuksen ilmastokannanottoa vaivaa populistinen valittaminen energian hinnannoususta. Teollisuuden sähköveron puolittaminen oli ”oikeansuuntainen, mutta riittämätön toimenpide”, mutta ”ympäristön kannalta kestäviä verotusratkaisuja” tulee suosia.

Luonnonsuojelun osalta kokoomus käytännössä toteaa, että uusia suojelualueita ei tarvita. Jotkut kansanedustajat ovat vastustaneet tehtyjäkin suojelupäätöksiä ja olleet hermostuneita saamelaisten vaatimuksesta saada käsitellä oikeutta maihinsa tuomioistuimessa ennen kuin maat hakataan.

Lauri Myllyvirta on Greenpeacen energiakampanjatyöntekijä. Häntä haastatteli Jussi Laitinen.
Viite