Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

”Cronbergin reaalipolitiikka huolestuttavaa”

12.1.2007 5.43

Leo Stranius

Leo Straniuksen kuva Ei ole yllättävää, että vihreillä on kaikkein kokonaisvaltaisin näkemys ympäristöpolitiikan suurimmista haasteista. Töitä on tehty oppositiosta käsin niin paljon kuin mahdollista. Erityisesti Oras Tynkkysen puolueelle valmistelemat energia- ja ilmasto- sekä liikennepoliittinen ohjelma ovat harvinaisen hyviä ja kattavia esityksiä. Puolueen kritiikki hallituksen nykyistä ympäristöpolitiikkaa kohtaan on myös erittäin tarkkanäköistä.

Huolestuttavia ovat kuitenkin puheenjohtaja Tarja Cronbergin viimeaikaiset kannanotot, jotka näyttävät, että ympäristönsuojelun tinkimättömyys saa antaa tilaa reaalipolitiikalle. Cronberg näyttäisi olevan valmis keskustelemaan niin ydinvoimasta kuin uuden vesivoimankin rakentamisesta. Oras Tynkkystä ja Satu Hassia lukuun ottamatta muut puolueen näkyvät edustajat vaikuttavat unohtaneen ympäristökysymykset. Pinnalla ovat pikemminkin esimerkiksi perustulo ja turvallisuuspolitiikka.

Ympäristöpoliittisissa repäisyissä vihreät ovatkin jääneet muiden puolueiden jalkoihin. SDP:n Eero Heinäluoma on ehtinyt vaatia öljy-riippuvuudesta irtautumista ja RKP:n Stefan Wallin ideoinut henkilökohtaista päästökauppaa samalla kun vihreät ovat jumittuneet kritisoimaan hallituspuolueiden toimia.

Ilman omia uusia ympäristöpoliittisia avauksia näyttää siltä, että vihreät ovat kovaa vauhtia menettämässä aloiteoikeutensa ympäristökysymyksissä muille puolueille. Olisiko aika ryhdistäytyä, etteivät muut mene ohi sekä vasemmalta että oikealta?

Leo Stranius on Luonnonsuojeluliiton hallituksen jäsen ja ympäristöpolitiikan tutkija. Häntä haastatteli Jussi Laitinen.
Viite