Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

”Syytä riemuun ei ole”

12.1.2007 5.49

Leo Stranius

Leo Straniuksen kuva Mikäli keskustan ympäristötavoitteiden pitäisi näkyä Vanhasen hallituksen nykyisessä ympäristöpolitiikassa, ei syytä riemuun ole. Itämeren suojelu on tärkeää, mutta sillä, että hankitaan lisää kalustoa öljyntorjuntaa varten, ei ympäristöriskejä vielä pienennetä. Itämeren suojelua edistettäisiin parhaiten kiinnittämällä huomiota maatalouden hajakuormitukseen ja öljyriippuvuudesta irtautumiseen.

Keskustalla on energia ja maaseutu -teemalla hyvät mahdollisuudet ottaa ympäristöpolitiikan paalupaikka vihreiltä, vasemmistolta ja demareilta.

Mikäli keskusta haluaisi todella vähentää kasvihuonekaasupäästöjä, ei se olisi ollut hallituksessa poistamassa turpeen valmisteveroa. Turpeen syöttötariffien sijaan olisi otettu tukia tuulivoimalle ja muille uusiutuville. Vuonna 2005 tuulivoiman kasvu Suomessa oli kuitenkin pyöreät nolla prosenttia. Keskustajohtoinen hallitus ei ole kyennyt tekemään pitkän aikavälin ilmastostrategiaa. Sen sijaan äänet luonnon kannalta tuhoisan Vuotoksen tekoaltaan rakentamiseksi ovat keskustaleirissä kiihtyneet. 

Liikenteen biopolttoaineiden käyttövelvoitteen suhteen puolue on ollut aktiivinen. Samankaltaisia muitakin ohjaavia ympäristöpolitiikan keinoja olisi käytettävissä vaikka kuinka paljon. Kyse on pikemminkin siitä, löytyykö keskustasta halua viedä ”realistista vihreyttä ja ylisukupolvisuuden periaatetta” käytännön tasolle asti.

Leo Stranius on Luonnonsuojeluliiton hallituksen jäsen ja ympäristöpolitiikan tutkija. Häntä haastatteli Jussi Laitinen.
Viite