Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019


7.2.2011

<p>Lihaton tammikuu pienensi osallistujien ilmastopäästöjä noin kuusi prosenttia, ilmenee Ilmankos-hankeen tekemästä selvityksestä.</p>

3.2.2011

<p>Ruoholahden McDonald's -ravintolasta Ronald McDonaldin kaapannut Food Liberation Army vaatii pikaruokaketjua "pelastamaan ruuan".</p>

11.1.2011

<p>WWF:n tuoreen kalaoppaan mukaan Suomessa on tarjolla paljon herkullista ja puhdasta kalaa, jota voi syödä hyvällä omallatunnolla. Suurin osa syötävistä kaloista tuodaan silti ulkomailta.</p>

27.12.2010

<p>Lähes 10 000 suomalaista aikoo viettää lihattoman tammikuun. Tavoitteena on muistuttaa suomalaisia lihansyönnin ilmastovaikutuksista.</p>

21.12.2010

<p>Joulupöytään voi loihtia herkkuja myös vähällä vaivalla. Vihreän Langan jouluresepteissä opastetaan, miten vedätät vieraitasi helpoilla herkuilla.</p>

20.12.2010

<p>Vihreän Langan rosollireseptissä kehotetaan käyttämään raakaa punajuurta, vaikka Evira varoitti marraskuussa, että sen epäillään aiheuttaneen useita ruokamyrkytysepidemioita.</p>

14.12.2010

<p>Suomalainen heittää roskiin syömäkelpoista ruokaa 20-30 kiloa vuodessa ja yksittäinen kotitalous 50-65 kiloa. Pois heitetty ruoka on noin viisi prosenttia kaikesta ostetusta ruuasta.</p>

3.12.2010

<p>”Valitsen usein mieluummin tavallisen suomalaisen tuotteen kuin tuontiluomun, jos ruoka on tuotu maasta, jossa ympäristö ei ole yhtä puhdas kuin meillä Suomessa”, sanoo Luomuliiton tuleva puheenjohtaja Jaakko Nuutila.</p>

1.12.2010

<p>Greenpeacen uusi kampanja muistuttaa elintarvikeyritysten ja Fennovoiman yhteydestä. ”Ydinjäteinvestointi pilaa suomalaisten elintarvikkeiden puhtaan maineen”, sanoo energiavastaava Jehki Härkönen.</p>

29.11.2010

<p>Luomuliitto valitsi <span class="aloituslihavointi"></span>viikonloppuna uudeksi puheenjohtajakseen Jaakko Nuutilan. Luomuliitto haluaa puolet suomalaisesta maataloustuotannosta luomuksi vuoteen 2030 mennessä.</p>

28.10.2010

<p>Eniten suosiotaan kasvattivat luonnonmukaisesti tuotetut ravintorasvat ja ruokaöljyt, joiden myynti kasvoi noin 20 prosenttia. Myös hedelmien, kananmunien ja lihojen myynti kasvoi.</p>

21.10.2010

<p>Kaikki puolueet haluavat nyt suomalaisten lautaselle luomu- ja lähiruokaa, mutta edes hallituksen selonteossa ei kerrota, miten temppu käytännössä tehdään.</p>

20.10.2010

<p>Eduskunta asettui yksimielisesti kotimaisen lähiruuan taaksen, kun se keskiviikkona käsitteli valtioneuvoston ruokapoliittista selontekoa.</p>

14.10.2010

<p>Suomen elintarviketuotannosta voi tulevaisuudessa olla luomua 30-40 prosenttia, maa- ja metsätalousministeri Sirkka-Liisa Anttila hekumoi hallituksen ruokaselonteon tiedotustilaisuudessa.</p>

12.10.2010

<p>Vihreiden ruokapoliittisissa linjauksissa tärkeimpiä avainsanoja ovat luomu ja lähiruoka. Kasviksien käyttöä halutaan lisätä, mutta eläintuotteillakin on oma osansa.</p>

20.8.2010

<p>Jos karkkivero toteutuu, se koskee makeisten lisäksi myös kivennäisvesiä ja ksylitolia, kun taas leivonnaiset ja jogurtit jäisivät sen ulkopuolelle.</p>

20.8.2010

<p>Sörnäisten tukkutorilla trukit saavat lähivuosina tehdä tilaa lähiruokakeitaalle, luomuravintolalle ja kokkikoululle. Ensimmäisiä uusia vähittäisliikkeitä ilmestyy tukkutorille jo ensi vuoden aikana.</p>

9.7.2010

<p>Suomalaisten lihansyönti väheni ensimmäistä kertaa vuosiin. Viime vuonna lihaa syötiin 73,9 kiloa henkeä kohden, kun vuotta aiemmin määrä oli 1,5 kiloa enemmän.</p>

28.6.2010

<p>Helsingin kaupunki haluaa lisätä luomu- ja lähiruoan käyttöä päiväkodeissa ja kouluissa, mutta kompastuskiveksi saattaa tulla luomuruoan kalleus laman aikana, arvelee vihreä kaupunginvaltuutettu Mari Puoskari.</p>

15.6.2010

<p>Ruoan hinnat saattavat nousta 40 prosentilla tulevan vuosikymmenen aikana markkinoiden kasvun ja biopolttoaineiden tuotannon takia, selviää YK:n tuoreesta raportista.</p>

8.6.2010

<p>Maa- ja elintarviketalouden tutkimuskeskus aloitti vuoden alussa Foodspill-hankeen, jossa selvitetään, mihin ruoka häviää ja mitä asialle voisi tehdä.</p>

4.6.2010

<p>Ensimmäiset tuotteet, joiden päästöt on ilmaistu värikoodeilla, saapuvat kauppoihin. Suomessa on yli miljoona kuluttajaa, jotka ostavat tuotteita ja palveluita eettisin perustein.</p>

19.5.2010

<p>Néstle aikoovähentää sademetsiä tuhoavan palmuöljyn käyttöä tuotteissaan. Néstle ilmoitti, että vuoteen 2015 mennessä kaikki sen käyttämä palmuöljy tulee kestävistä lähteistä.</p>

19.5.2010

<p>”<span style="color: black;">Rahaa työtä vastaan -hankkeet ovat innovatiivinen tapa tuoda paljon kaivattua rahavirtaa köyhille yhteisöille, joilla on vaikeuksia saada varat riittämään perheen ruokaa varten.”</span></p>

12.5.2010

<p>"Rinnakkaisten kilpailevien elintarvikkeiden välillä voi olla jopa kymmenkertainen ero hiilijalanjäljessä", sanoo MTT:n vanhempi tutkija Juha-Matti Katajajuuri.</p>

12.5.2010

<p>Maailman luonnon monimuotoisuus vähenee yhä, vaikka maailman maat sitoutuivat vuonna 2002 hidastamaan luonnon köyhtymistä vuoteen 2010 mennessä, selviää Global Biodiversity Outlook- raportista.</p>

5.5.2010

<p>Lahtelainen Teerenpeli ravintolapanimo on tuonut markkinoille kotimaisen luomuoluen. Kyseessä on ensimmäinen Alkoissa myytävä luomuolut.</p>

26.4.2010

<p>Jos kaikki suomalaiset ryhtyisivät fennovegaaneiksi, eli söisivät vain kotimaisia kasviksia, ruokaketjusta aiheutuvat päästöt puolittuisivat.</p>

8.4.2010

<p>WWF mukaan lihansyönnin yleistyminen on johtanut ympäristön kannalta ongelmallisen soijantuotannon nopeaan laajenemiseen Etelä-Amerikassa.</p>

29.3.2010

<p>Suomessa syödään keskimääräistä eettisempää kalaa, arvioi yritysvastuuta seuraava Finnwatch-järjestö tuoreessa Alkuperää kalastamassa -raportissaan.</p>

24.3.2010

<p>Ihmisvirtsa kasvattaa satoja yhtä tehokkaasti kuin kaupalliset lannoitteet. Yhden ihmisen virtsa riittää lannoittamaan vuosittain yli kaksi tonnia tomaatteja.</p>

17.11.2009

<p>”Ruokaturvallisuutta ei voi olla ilman ilmastoturvallisuutta”, sanoo YK:n pääsihteeri Ban Ki-moon. Ruuantuotanto laskee Afrikassa, Aasiassa ja Latinalaisessa Amerikassa 20–40 prosenttia, jos ilmasto lämpenee yli kahdella asteella.</p>

11.11.2009

<p>Raisio tuo ensi vuonna elintarvikkeisiinsa päästömittarin, joka kertoo, kuinka paljon päästöjä kyseisen tuotteen valmistaminen on aiheuttanut.</p>

11.11.2009

<p>Brittien viiniteollisuudelle ilmastonmuutos on enemmän mahdollisuus kuin uhka. Viime vuosina Etelä-Englannissa on alettu kasvattamaan punaviinilajikkeita ensimmäistä kertaa 600 vuoteen.</p>

2.11.2009

<p>Liha-ala ei ole huolissaan ilmastonmuutoksen vuoksi saamastaan syntipukin maineesta. "Toimimme tulevaisuuden kasvualalla", MTK:n puheenjohtaja Juha Marttila sanoo.</p>

2.11.2009

<p>Kasvissyönti on vättämätöntä, jos maailma haluaa kamppailla ilmastonmuutosta vastaan, muistutti ilmastonmuutosguru Sir Nicholas Stern viime viikolla.</p>

29.10.2009

<p>Ruotsalaistutkimuksen mukaan kuluttajat hylkäävät luomutuotteita juuri luomumerkinnän vuoksi. Myös suuri luomumainosten määrä myymälässä vähentää luomun menekkiä.</p>

26.10.2009

<p>Keittiömestarit Kai Kallio, Jaakko Nuutila ja Hans Välimäki vaativat hallitusta pitämään suomalaisen ruuan puhtaana. ”Haluamme valmistaa ja nauttia myös tulevaisuudessa puhdasta, aitoa, turvallista ja maukasta ruokaa.”</p>

22.10.2009

<p>Britannian kuninkaallisen tiedeakatemian mukaan gm-lajikkeiden avulla voidaan lisätä ruokatuotantoa ja vähentää maanviljelyn ympäristövaikutuksia.</p>

25.9.2009

<p>Lauantaina järjestettävässä Megapolis 2024 -tapahtumassa pohditaan muun muassa, miksi suomalaisen ruuan hiilijalanjälki on niin suuri ja mihin suuntaan ruokavaliomme kehittyy.</p>

24.9.2009

<p>Maailman ruuantuotannon pitää kasvaa 70 prosenttia vuoteen 2050 mennessä, jotta ruokaa riittää 9,1 miljardille ihmiselle. Maailman ruokajärjestö on varovaisen optimistinen.</p>

17.9.2009

<p>Professori Sirpa Kurppa sanoo, että perinteinen ravitsemuskasvatuksessa käytetty lautasmalli sopii myös ympäristövaikutusten vähentämiseen.</p>

15.9.2009

<p>Joka toinen Somaliassa asuva tarvitsee ruoka-apua, mutta maailman ruokaohjelma WFP joutuu leikkaamaan apua, koska jäsenmaat eivät ole rahoittaneet toimintaa riittävästi.</p>

8.9.2009

<p>Imatralaislapsilta halutaan kieltää synttärikarkit. Kaupungin hammashuolto on lähettänyt päiväkodeille viestin, jossa toivotaan, etteivät lapset tarjoa herkkuja synttäreidensä kunniaksi.</p>

18.8.2009

<p>Myös luomutuotteissa on merkkejä geenimuuntelusta. Evira testasi viime vuonna kuusi luomutuotetta, joista kahdesta löytyi merkkejä geenimuuntelusta.</p>

10.8.2009

<p>Brittiläinen kauppaketju Tesco ei vie enää mitään kaatopaikalle. Myymättömät lihat poltetaan energiaksi, mikä on raivostuttanut eläinoikeusjärjestöt.</p>

6.8.2009

<p>Ilmaston lämpeneminen uhkaa lisätä kahvisatojen kärsimiä tuholaisvahinkoja, arvioi tuore tutkimus. Ratkaisuksi tutkijat esittävät paluuta varjoviljelyyn.</p>

4.8.2009

<p>Maidottomien tuotteiden kysyntä kasvaa vuosittain noin kymmenen prosenttia. Suosioon vaikuttavat paitsi erilaiset allergiat myös huoli terveydestä ja ympäristöstä.</p>

28.4.2009

<p>Lähes kolmannes Euroopan kasvatetuista mehiläiskannoista kuoli viime vuonna. Iso osa Euroopan ruokatuotannosta on pölyttäjistä riippuvaista.</p>

24.4.2009

<p>Tampereen Ilmankos-ilmastokampanja jakoi maaliskuussa 10 000 euroa avustuksina taloyhtiölle ja yhdistyksille ilmastonmuutosta torjuviin tapahtumiin.</p>

9.4.2009

<p>Pääsiäispöytään voi vielä löytää luomulammasta. Kauppiaat valittavat, että monet luomulampaat päätyvät tavallisiin teurastamoihin eivätkä saa luomumerkintää.</p>

30.3.2009

<p>Euroopan parlamentin mukaan kuluttajalla on oikeus tietää, onko kaupassa myytävä liha, maito tai munat tuotettu geenimuunnellulla rehulla. Eurooppaan tuodaan paljon soijarehua Brasialiasta ja Argentiinasta, joissa geenimuunnellun rehun osuus on suuri. </p>

24.3.2009

<p>Puute luonnonmukaisesti tuotetusta valkuaisrehusta on ajanut luomulehmien kasvattajat ahtaalle. Luomuliitto kiittelee Suomen ehdottamia lievennyksiä luomutuotannon vaatimuksiin.</p>

23.3.2009

<p>Michelle Obama kuokki viime perjantaina Valkoisen talon pihamaalle pienpuutarhan, jonka antimia tarjoillaan jatkossa edustuspäivällisillä.</p>

11.3.2009

<p>Kotitalouksien luomuostot kasvoivat viime vuonna 19 prosenttia. Suosituimipia luomutuotteita ovat kananmunat ja ruokaöljyt seitsemän ja kuuden prosentin osuuksilla.</p>

4.3.2009

<p>Punainen liha vaihtuu kanaan, kun taantuma saa ihmiset säästämään ruokakuluissaan. Ilmaston kannalta kana on huomattavasti nautaa parempi vaihtoehto.</p>

19.2.2009

<p>Maa- ja metsätalousministeriön valmistelemalla rinnakkaiselolailla Suomi varautuu geenimuunneltujen kasvien viljelyyn. Laki tullee eduskunnan käsittelyyn tänä keväänä.</p>

2.2.2009

<p>Britannian sairaalat vähentävät potilaille tarjottavien liharuokien määrää. Ruokavalikoiman muuttaminen on osa kansallisen terveyspalvelun ilmastostrategiaa, joka pyrkii pienentämään organisaation kasvihuonekaasupäästöjä.</p>

27.1.2009

<p>Kasvatetulle kalalle on tulossa oma vastuullisuusmerkki. "Yhden lohikilon kasvattaminen vaatii neljä kiloa anjovista, mikä ei ole kestävää toimintaa”, sanoo Suomen WWF:n meriasiantuntija Sampsa Vilhunen.</p>

8.1.2009

<p>Professori Matti Wiberg ihmettelee, miksei eduskuntapuolueilla ole ruokalinjauksia. Hänen mukaansa ruokaan liittyy paljon taloudellisia ja poliittisia etuja.</p>

7.1.2009

<p>Luomurehun kallistuminen on saanut suomalaisia tuottajia luopumaan luomutuotannosta. Britanniassa luomutilalliset ovat jo pyytäneet viranomaisia joustamaan luomusertifikaatin vaatimuksissa.</p>

18.12.2008

<p>Ympäristö- ja eläinsuojelujärjestöt vetoavat suomalaisiin ympäristöystävällisemmän ruuan puolesta. Järjestöt ovat laatineet kymmenen teesiä hyvän ruuan puolesta.</p>

18.12.2008

<p>Pikaruokaketju Burger King on lanseerannut uuden Flame-hajusteen. Tuotetta kuvataan ”vietteleväksi tuoksuksi, jossa on aavistus liekitettyä lihaa”.</p>

8.12.2008

<p> EU tiukentaa geenimuunneltujen tuotteiden pääsyä markkinoille. ”Uusia tuotteita ei tulisi päästää markkinoille ennen uuden menettelyn voimaantuloa”, sanoo Arnaud Apoteker Ranskan Greenpeacestä. </p>

26.11.2008

<p>Kestävästi pyydetty kala tekee tuloaan Suomen kauppoihin. Kaikkien lautaselle MSC-sertifioitua kalaa ei kuitenkaan vielä riitä. WWF suosittelee vähentämään kalan kulutusta.</p>

19.11.2008

<p>Sunnuntaikauppa vähentäisi jätteeksi päätyvän pilaantuneen ruuan määrää. Hallitus käsittelee kauppojen sunnuntaiaukioloa tänään.</p>

13.11.2008

<p>EU hyväksynee talven aikana muuntogeenisen tärkkelysperunalajikkeen viljelyn teollisuuskäyttöön. Gmo-viljelyn suomalaisilla pelisäännöillä on tulipalokiire.</p>

12.11.2008

<p>EU poistaa koko- ja muotovaatimukset 26 hedelmältä tai vihannekselta. "Nyt koittaa käyrien kurkkujen ja muhkuraisten porkkanoiden uusi aika", sanoo komissaari Mariann Fischer Boel.</p>

7.10.2008

<p>YK:n ruokajärjestön mukaan ruuan kallistuminen ja biopolttoaineiden kasvanut kysyntä voivat auttaa köyhyyden ja nälän poistamisessa, jos maataloudesta saadaan kehitysmaiden kasvun veturi.</p>

29.9.2008

<p>Komission ehdottamasta kouluhedelmtätuesta keskustellaan tänään maatalousneuvostossa. Suomi haluaisi ohjelman käyttöön enemmän varoja.</p>

26.9.2008

<p>Eläinoikeuksjärjestö Peta ehdottaa Ben & Jerry's -jäätelöketjulle, että tämä siirtyisi käyttämään äidinmaitoa. Idea sai alkunsa, kun sveitsiläisravintola otti listalleen rintamaitoruokia.</p>

11.9.2008

<p> Demos Helsingin tutkimusjohtajan Aleksi Neuvosen mukaan kuluttajat voisivat itse päättää, vähentäisivätkö lihansyöntiä vai lentämistä. </p>

11.9.2008

<p>Geenimanipuloitu soijapapu sai EU:lta tuontiluvan maanantaina. Komission teettämän tutkimuksen mukaan geneettisesti muunnellut elintarvikkeet eivät aiheuta vahinkoa kansanterveydelle.</p>

8.9.2008

<p>Sauli Niinistö on vihreämpi kuin vihreiden Anni Sinnemäki. Näin ainakin, jos mittarina käytetään Kärkimedian Älyttömyystestiä. Testissä arvioidaan poisheitetyn ruuan ilmastovaikutuksia.</p>

8.9.2008

<p>Eläinten kloonamisen vastustajat saivat viime viikolla murskavoiton EU-parlamentissa. Kloonaamisen pelätään heikentävän perinnöllistä monimuotoisuutta ja lisäävän tautiriskiä.</p>

2.9.2008

<p>Maailman lihantuotannon ennustetaan lisääntyvän tänä vuonna vajaat kaksi prosenttia 280 miljoonaan lihatonniin. Karjatalous aiheuttaa maailmassa enemmän päästöjä kuin liikenne.</p>

28.8.2008

<p>Lihansyöjän ruokavalio tuottaa 17 kertaa enemmän päästöjä kuin luomua syövän vegaanin. Nauta ja maitotuotteet ovat ruokavalion pahimpia päästelijöitä.</p>

27.8.2008

<p>Kansanedustaja Heidi Hautala ja vihreiden nuorisojärjestö haluavat palauttaa makeisveron ja kiristää runsassokeristen virvoitusjuomien verotusta.</p>

22.8.2008

<p>Suurin osa käyttämästämme vedestä kuluu kaukana ja huomaamatta. Esimerkiksi pakistanilaisen puuvillapaidan tuottamiseen on kulunut lähes 3 000 litraa vettä, naudanlihakiloon 15 000.</p>

20.8.2008

<p>Lähiruokaviesti lähti maanantaina Suomussalmelta ja sen on määrä päättyä Helsingin Hakaniemeen perjantaina. "Yllätyksekseni kuulin, että ajatus on minulta lähtöisin", Heli Järvinen kertoo.</p>

19.8.2008

<p>Maatalous on MTT:n mukaan kannattavuuskriisissä. Puutarhataloudessa ja naudanlihan tuotannossa yrittäjälle ei jää tuloa juuri lainkaan.</p>

13.8.2008

<p>Suomalaiset ovat huolissaan ruuan kallistumisesta ja haluavat kauppoihin lisää luomutuotteita. Mediaseurantayritys M-Brain selvitti suomaisten mielipiteitä ruuasta tutkimalla verkkokeskusteluja.</p>

5.8.2008

<p>Suomalaisista sienistä löytyy edelleen radioaktiivista cesiumia. Eviran ja Säteilyturvakeskuksen mukaan oikein käsiteltyinä sienien syöminen on kuitenkin täysin turvallista.</p>

4.8.2008

<p>Suomalaiset ostavat kotimaisia tuotteita, koska haluavat edistää suomalaista hyvinvointia. Yhdeksän kymmenestä haluaa tietää ostoksiensa alkuperän.</p>

18.6.2008

<p>Suomen hyönteisistä syötäväksi voisi sopia esimerkiksi turilas. ”Valkoisia, lihavia, ihania”, kuvailee professori Kauri Mikkola turilaan toukkia.</p>

17.6.2008

<p>"Ruokakriisiä ei ratkaista jatkamalla hyväntekeväisyyttä”, sanoo FAO:n asiantuntija Mafa Chipeta. Chipetan mukaan Afrikan pitäisi siirtyä pikaisesti tuottoisampiin siemenlajikkeisiin.</p>

6.6.2008

<p>Suomen evankelis-luterilainen kirkko julkistaa ensi tiistaina ilmasto-ohjelmansa Kiitollisuus, kunnioitus ja kohtuus. Kirkko suosittelee seurakuntalaisille muun muassa kasvispainotteista ruokaa.</p>

5.6.2008

<p>EU aikoo kieltää monet Suomessa yleisesti käytettävät torjunta-aineet. Kasvinsuojeluteollisuuden mukaan kielto lopettaisi siemenperunan viljelyn.</p>

4.6.2008

<p>Suuret riisintuottajat, kuten Kiina ja Intia, saattavat siirtyä jo lähivuosina geenimuunneltuihin lajikkeisiin. Asiantuntijan mukaan olisi typerää ja vastuutonta olla sijoittamatta gm-tuotantoon.</p>

14.5.2008

<p>"Kuluttaja on korkeintaan Ruotsin kuningas – ihan mukava heppu, mutta valtaa ei juurikaan ole”, sanoo Finfood Luomun yksikönjohtaja Risto Pitkänen.</p>

9.5.2008

<p> Biopolttoaineiden tuotantotukea ei pidä lisätä ennen kuin biopolttoaineiden yhteys ruokakriisiin on täysin selvillä, sanoo Maailmanpankin maatalousosaston johtaja Jürgen Voegele.</p>

28.4.2008

<p> Lähiruoka tunkee automarkettien apajille. Nelostien varrelle Heinolaan avataan ensi perjantaina lähiruokatori Heila. Yli 1 000 neliön kokoisessa ostoskeskuksessa myydään muun muassa kasviksia ja käsitöitä. </p>

25.4.2008

<p> Parsasadon korjuu on alkanut Euroopan pelloilla. Korjuu on käsityötä, jonka tekevät pääosin siirtotyöläiset. Pelkästään saksalaispelloilla rehkii huhti–toukokuussa jopa 300 000 työläistä. </p>

17.4.2008

21.9.2007

<p>Ideologia näkyy ruokapöydässä. Vihreä Lanka selvitti, miten eri puolueissa syödään.</p>

Sivut


Viite